Neljäs Internet Governance Forum on parhaillaan käynnissä Sharm el Sheikhissä Egyptissä. IGF sai alkunsa YK:n Tietoyhteiskuntahuippukokouksesta (World Summit on Information Society, WSIS), joka järjestettiin Genevessä 2003 ja Tunisissa 2005.
Eilen lauantaina oli avajaisseremonia, jossa puhujina olivat mm. Egyptin pääministeri ja viestintäministeri, ITU:n pääsihteeri, EU-komissaari Reding, ISOCin ja ICANNin johtajat, vain muutamia mainitakseni. Lisäksi sessiossa oli keynote-puheenvuorot Tim Berners-Leeltä ja Jerry Yangilta (toinen Yahoon perustajista). Yksi kuuma kysymys on luonnollisesti IGF:n jatko. IGF:n oli alunperin tarkoitus olla viisivuotinen ja päättyä ensi vuonna. Viimeinen IGF-kokous olisi tällöin ensi syksynä Vilnassa. IGF:n jatkamisen tarpeesta vaikuttaa kuitenkin vallitsevan jonkinlainen konsensus. Esimerkiksi komissaari Reding totesi puheenvuorossaan että IGF:n tulee jatkua.
Mielenkiintoinen kysymys on myös isäntämaan suhtautuminen Internetiin. Egypti on päässyt Reporters Sans Frontiers -järjestön Internetin viholliset -listalle, 12 muun kansalaisten vapauksia verkossa voimakkaasti rajoittavan valtion kanssa.
Verkkosensuurista varmasti keskustellaan kokouksen aikana, etenkin kun ensimmäisenä päivänä ehti jo olla välikohtaus, jossa kokouksen turvamiehet tulivat kesken erään session poistamaan seinältä "Access Controlled" -nimistä kirjaa promotoivan julisteen, koska julisteessa oleva lause oli heidän mukaansa YK:n politiikan vastainen. Lause kuului näin: "The first generation of Internet controls consisted largely of building firewalls at key Internet gateways; China's famous "Great Firewall of China" is one of the first national Internet filtering systems." Computerworld on jo ehtinyt uutisoida asian. Video välikohtauksesta on - tottakai - YouTubessa.
YouTubesta löytyy muutenkin runsaasti videomateriaalia hakusanalla IGF 09. Osaa IGF:n sessioista voi seurata suorana webcastina.
Tapahtumaa voi seurata myös Twitteristä, jossa on myös Suomen delegaation igfsuomi -tili. Tweettaan satunnaisesti täältä itsekin.
maanantai 16. marraskuuta 2009
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti