maanantai 2. maaliskuuta 2009

ICANNin tuleva rakenne ja hallinto

Osallistuin koko sunnuntaipäivän Mexico Cityn ICANN-kokouksen yhteydessä järjestettävän ICANN User Summitin työryhmään The Future Structure and Governance of ICANN. Ryhmän tehtävänä on ottaa kantaa PSC:n raporttiin draft Implementation Plan for Improving Institutional Confidence.

PSC:n tehtävänä on esittää suosituksia siitä, miten ehkäistään ICANNin mahdollinen "kaappaaminen" (capture), edistetään vastuullisuutta (accountability), lisätään kansainvälisyyttä sekä turvataan ICANNin operationaalinen ja taloudellinen vakaus.

Raportissa esitetään suosituksina mm. että ICANNin päämaja pidetään Yhdysvalloissa ja tutkitaan mahdollisuuksia perustaa sen lisäksi kansainvälinen organisaatio johonkin sopivaan maahan, todennäköisesti Sveitsiin tai Belgiaan. ICANNin organisaatiomuoto yksityisoikeudellisena voittoa tavoittelemattomana Kalifornian lain alaisena korporaationa, jonka toiminta perustuu sopimukseen USA:n kauppaministeriön kanssa, on ollut jatkuvan arvostelun aihe ICANNin sidosryhmien, erityisesti eri maiden hallitusten, piirissä. Tarkoitus on pikku hiljaa erkaantua Kauppaministeriöstä ja muuttua kansainvälisemmäksi organisaatioksi.


Työryhmä ei yhden päivän aikana päässyt kannanoton muotoilussa kovin pitkälle, mikä oli odotettavissa. Normaalien työryhmätyöskentelyn haasteiden lisäksi vaikeusastetta lisää työskentely kolmella kielellä (tämän ICANN-kokouksen viralliset kielet ovat englanti, espanja ja ranska). Mieleen tuli taas vanha sanonta "kameli on komitean suunnittelema hevonen". Mutta työ jatkuu ja ehkä saamme jopa järkevää sanottua lopulta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti