tiistai 3. maaliskuuta 2009

Saludos desde la Ciudad de México

Yleistä

Meksikon pääkaupunki Mexico City on todellinen suurkaupunki. Kaupungissa asuu yli kahdeksan miljoonaa ihmistä, minkä lisäksi suurkaupunkialueella (Zona Metropolitana del Valle de México) asuu nnoin 22 miljoonaa, joka tekee siitä toiseksi suurimman maailmassa. Kaupunki sijaitsee vuorien ympäröimällä ylätasangolla yli kahden kilometrin korkeudessa merenpinnasta.

Mexico Cityn keskusta-alue muistuttaa Pohjois-Amerikkalaista suurkaupunkia pilvenpiirtäjineen, hienoine hotelleineen ja leveine katuineen. Jotkin vanhemmat osat kaupungista muistuttavat myös espanjalaisia kaupunkeja. Esikaupunkialueet vaikuttavat kuitenkin melko lohduttomilta ja joitakin niistä voisi kutsua slummeiksi. Yksi tällainen alue on Valle de Chalco, jossa sadat tuhannet ihmiset elävät hökkeleissä ilman sähköä tai vesijohtoja. Paikalliset kutsuvat sitä 'kadotetuksi kaupungiksi'.

Köyhyydestä ja suurista tuloeroista johtuen kaupungissa on paljon rikollisuutta ja turisteja kehotaan noudattamaan varovaisuutta, välttämään liikumista yksin, varomaan näpistelijöitä ja käyttämään vain tiettyjä virallisia taksiyhtiöitä. Kaupungista löytyy kaikenlaisia takseja, joista osan käyttäminen on kuulemma erittäin vaarallista. Taksien ottamista kadulta kehotetaan välttämään ja tilaamaan niitä esimerkiksi hotellin kautta. Oman lisänsä kaupunkikuvaan tuovat valkovihreät kuplavolkkaritaksit, joita on joka paikassa.


Jalkaisin liikkuminenkaan ei ole täysin vaaratonta. Kaupungissa tuntuu olevan suhteellisen selkeä yhteisymmärrys siitä, että autoilijat eivät väistä, jalakulkijat väistävät.

Centro Historico

Centro Historico on kaupungin vanhin osa, jonka espanjalaiset valloittajat rakensivat tuhotun atsteekkikaupungin raunioiden päälle. Alueen rakennukset ovatkin tyyliltään selvästi espanjalaisia. Kapeat kadut ovat täynnä vieri vieressä olevia kauppoja ja ravintoloita.


Teotihuacan

Vierailin Teotihuacan pyramideilla, jotka ovat hieman Mexico Cityn
ulkopuolella. Alueella kaksi suurta pyramidia (Aurinko ja Kuu, joista Aurinko on isompi) ja useita pienempiä temppelirakennelmia. Kaupungin rakentaminen alkoi nykytiedon mukaan n. 300 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Kaupungin väkiluku romahti noin tuhat vuotta myöhemmin mahdollisesti kuivuuden aiheuttaman nälänhädän kulkutautien tai sodan seurauksena. Pohjoismaalaisen vierailijan kannattaa pyramideilla vieraillessa suojata ihonsa kunnolla, käyttää mahdollisimman peittävää vaatetusta ja hattua. Alueeseen tutustumiseen menee helposti kaksi - kolme tuntia, eikä varjoisia paikkoja ole paljon, etenkään pyramideille kiivetessä.

Kuupyramidi

Pienemmälle pyramidille pääsee kiipeämään vain alimmalle tasanteelle, johon siihenkin on suuri määrä erittäin jyrkkiä askelmia. Isomman pyramidin saa kiivetä huipulle asti. 70 metriä korkeana se on maailman kolmanneksi suurin pyramidi. Huipulle päästäkseen täytyy siis kiivetä huomattava määrä askelmia, joista osa on varsin jyrkkiä. Kiipeäminen kuitenkin kannattaa, sillä näköala huipulta on upea. Kannattaa muistaa, että pyramidin sijaitsee noin 2300 metrin korkeudella merenpinnasta (GPS:n mukaan) ja kiipeäminen hengästyttää myös sen takia.

Guadalupen basilika

Guadalupen basilika on itse asiassa kokoelma eri aikoina rakennettuja kirkkoja. Ensimmäinen rakennettiin 1500-luvulla, kun neitsyt Maria oli tarinan mukaan ilmestynyt kristityksi kääntyneelle intiaanille. Eikä vain kerran vaan neljästi. Tapaukseen liittyy myös neitsyen kuvan ilmestyminen intiaanin viittaan, joka vakuutti piispan tästä ihmeestä. Basilika onkin nykyään Meksikon tärkein pyhiinvaelluskohde, jota hartaimmat palvojat lähestyvät kontaten polvillaan satoja metrejä.

Alueelta löytyy myös monta uskonnollisia matkamuistoja myyviä kauppoja, jotka perustettiin Paavi Johannes Paavalin vierailun yhteydessä. Monet niissä myytävissä esineistä ovat groteskilla tavalla viehättäviä.


Antropologinen museo

Antropologinen museo sijaitsee noin neljän kilometrin päässä Centro Historicosta ja sinne pääsee helposti kävellen Paseo de la Reformaa pitkin. Reforma on yksi Mexico Cityä halkovista valtaväylistä ja ainakin päiväsaikaan turvallinen liikkua (kunhan muistaa olla tarkkana kadunylityksissä).


Museovierailuun kannattaa varata ainakin kahdesta kolmeen tuntia aikaa, sillä nähtävää on paljon. Erityisen kiinnostavia ovat intiaanikulttuureita, kuten mayat, atsteekit ja tolteekit esittelevät näyttelyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti