tiistai 10. maaliskuuta 2009

ICANN 34 Mexico City: yhteenveto

ICANNin 34. kokous päättyi viime viikon perjantaina 6.3. Mexico Cityssä. Kokoukseen osallistui yli 1200 henkeä yli sadasta maasta. Kokouksessa käsitellyista asioista on julkaistu tiivistelmä ICANNin verkkosivuilla. Seuraavassa lyhyt katsaus joihinkin siellä käsiteltyihin asioihin.

User Summit

User Summit järjestettiin ensimmäistä kertaa ICANN-kokouksen yhteydessä. Sen osallistujat koostuivat At-Large Advisory Boardin (ALAC) ja alueellisten käyttäjäorganisaatioiden edustajista. User Summitin osallistujat jakaantuivat viiteen työryhmään, jotka kukin käsittelivät kokouksessa pinnalla olleita asioita. Työryhmien työn tulokset on julkaistu koottuna At-Large User Summit Declaration -dokumenttina. YouTubesta löytyy myös User Summit esittelyvideo.

President's Strategy Committee

PSC julkaisi juuri ennen Mexico Cityn kokousta raporttinsa "Improvin Institutional Confidence", jonka tarkoituksena on viitoittaa tietä ICANNille aidosti kansainvälisenä organisaationa, joka voisi vähitellen ottaa enemmän etäisyyttä USA:n hallintoon. ICANNin toiminta perustuu toistaiseksi sopimukseen (Joint Project Agreement - JPA) Yhdysvaltain kauppaministeriön kanssa. Raportti julkaistiin juuri Meksikon kokouksen alla ja on seuraavaksi julkisella kommenttikierroksella, ennen kuin ICANNin johtokunta käsittelee sitä seuraavassa kokouksessaan toukokuussa.

Uudet gTLD-verkkotunnukset

ICANNin suunnitelma avata uusien geneeristen verkkotunnusten rekisteröinti herätti runsaasti keskustelua. Kuumin peruna on selvästi uusien gTLD-verkkotunnusten hinnoittelu. ICANN on julkaissut aiheesta kaksi raporttia, jotka on laatinut Dennis Carlton, taloustieteen professori Chicagon yliopistolta. Toinen raportti käsittelee vaikutuksia kuluttajiin ja toisessa otetaan kantaa hintakattojen asettamiseen uusien gTLD-verkkotunnusten hallinnoijille. Carlton pitää hintakattoja tarpeettomina, ellei suorastaan haitallisina. Tunnettu ICANN-kriitikko Michael Froomkin (lakitieteen professori Miamin yliopistolta) tyrmää Carltonin johtopäätökset tuoreeltaan.

Kommenttikierros uusien gTLD-verkkotunnus hakijoiden ohjekirjasta on edelleen käynnissä 13.4. asti ja asian käsittelyä on tarkoitus jatkaa ICANNin seuraavassa kokouksessa kesäkuussa. Uusien gTLD-tunnusten hakeminen voisi alkaa aikaisintaan loppuvuodesta 2009.

Internationalized Domain Names

Kansainvälistettyjen domainnimien (muita kuin latinalaista merkistöä käyttävien) rekisteröinnin ns. Fast Track -menettely on parhaillaan kommenttikierroksella. Asiaa koskevan toimeenpanosuunnitelman on tarkoitus olla valmis vuoden 2009 loppuun mennessä.


Johtajan vaihdos

ICANNin CEO:n Paul Twomeyn Mexico Cityn kokouksessa pitämä puheenvuoro, jossa hän ilmoittaa luopuvansa tehtävästään löytyy YouTubesta. Twomeyn kolmivuotiskausi ICANNin johdossa päättyy tämän vuoden kesäkuussa, eikä hän aio enää hakea uutta. ICANNin aihetta koskevassa lehdistötiedotteessa on suitsutusta kuin muistokirjoituksessa ainakin, mutta ainakin osan murehtijoista voi olettaa vuodattavan krokotiilinkyyneliä. Etsintä uuden johtajan löytämiseksi on varmasti jo täydessä vauhdissa (todennäköisesti alkanut jo ennen Twomeyn ilmoitusta). Seuraajalla onkin haastava tehtäväkenttä edessään, eikä varmasti olisi haitaksi, että kyseinen henkilö olisi joku, joka internet-piireissä tunnetaan ja johon luotetaan. Vint Cerf jätti jälkeensä melkoisen aukon, luopuessaan ICANNin johtokunnan puheenjohtajan tehtävästä.

Seuraava kokous

ICANNin 35. kokous järjestetään Sydneyssä kesäkuussa 2009.

1 kommentti:

  1. Kiitos Tommi hienosta raportoinnista.

    Olen ollut yli kymmenessä ICANN kokouksessa.

    Viimeisin kerta oli vuosi sitten Los Angelesissa, missä Vint Cerf luopui ICANN hallituksen puheejohtajuudesta ja "ilmoitti jäävänsä eläkkeelle" Hollywood tyyliin.

    Olet havaintojeni mukaan ensimmäinen suomalainen joka on blokannut suoraan kokouksesta suomalaisille. Kiitos.

    Lauri Hirvonen, Nokia

    VastaaPoista