torstai 1. lokakuuta 2009

ICANN: mitä JPA:n jälkeen?

ICANNin ja USA:n kauppaministeriön välinen Joint Project Agreement umpeutui ja on nyt korvattu jollakin, jota kutsutaan nimellä Affirmation of Commitments. Mitä muutoksia tämä tuo tullessaan?

ICANNin tiedotteen mukaan Affirmation of Commitments "...commits ICANN to remaining a private not for profit organization. It declares ICANN is independent and is not controlled by any one entity. It commits ICANN to reviews performed BY THE COMMUNITY – a further recognition that the multi-stakeholder model is robust enough to review itself."

"Reviews performed BY THE COMMUNITY" tarkoittanee käytännössä, että ICANNin hallintorakenteeseen kuuluvat komiteat ja tukiorganisaatiot, mukaanlukien Governmental Advisory Committee ja At-Large Advisory Committee, saavat valtaa. Ei välttämättä niinkään itse päätöksenteossa, vaan sen jälkeisessä valvonnassa.

Uutta on myös se, että sopimus on toistaiseksi voimassa oleva, kun JPA ja sitä edeltävät Memorandum of Understanding -sopimukset ovat olleet määräaikaisia.

Vaientaako tämä ratkaisu kritiikin siitä, että USA:lla on liian suuri valta ICANNin, ja sitä kautta jossain mielessä koko Internetin, hallintoon? Aika näyttää. Ymmärtääkseni uusikaan sopimus ei millään lailla puutu IANA-funktion hoitoon, jota ICANN suorittaa USA:n kauppaministeriön kanssa tehdyn ostosopimuksen pohjalta. IANA (Internet Assigned Numbers Authority) hoitaa varsinaisen teknisen osuuden ICANNin toimintaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti