tiistai 3. marraskuuta 2009

ICANN 36 Soul, Etelä-Korea

Viime viikolla pidettiin Soulissa ICANN-kokous numero 36. Eniten näkyvyyttä mediassa sai kansainvälistettyjen verkkotunnusten (Internationalized Domain Names, IDNs) käyttöönotto, joka aloitetaan marraskuun puolivälissä ICANNin tiedotteen mukaan. Tarkemmin sanoen silloin käynnistyy ns. Fast Track -prosessi, jonka tarkoituksena on saada kansainvälistettyyn muotoon sellaisia maakoodiverkkotunnuksia (ccTLDs), joilla on suurin tarve käyttää muita kuin latinalaisia aakkosia verkkotunnuksen esittämisessä ja samalla kerätä kokemuksia laajamittaisempaan käyttöönottoon.

Sen sijaan uusien geneeristen ylätason verkkotunnusten (gTLDs) rekisteröinnin aloittaminen näyttää siirtyvän hamaan tulevaisuuteen, alun perin suunnitellun vuodenvaihteen sijaan. Uusien ylätason verkkotunnusten hakijan oppaasta (Applicant Guide Book) on parhaillaan kommenttikierroksella kolmas versio.

Osallistuin Eurooppalaisten kuntaliittojen keskusjärjestön CEMRin vastineen laatimiseen. Vastineessa kiinnitetään huomiota tarpeeseen suojella kaupunkien nimiä ylätason verkkotunnuksina. Riskinä on, että kaupunkien nimiä otetaan käyttöön, ilman että niiltä edes kysytään siihen lupaa. Hakijan oppaan tämänhetkisen version mukaan lupaa tulisi kysyä vain pääkaupungeilta ja muilta jos "verkkotunnusta käytetään sen nimiseen kaupunkiin liittyvässä tarkoituksessa", joka jättää aika paljon tulkinnanvaraisuutta.

Voidaan tietysti kysyä, pitäisikö kaupungeilla edes olla oikeutta päättää nimiensä käytöstä ylätason verkkotunnuksina? Entä saattaako niillä itsellään olla joskus käyttöä näille tunnuksille? Sitä on aika vaikeaa arvioida, mutta historiasta voi ehkä ottaa oppia tässäkin. Aikoinaan mm. Helsingin ja Oulun yliopistot rekisteröivät toisen tason verkkotunnuksikseen helsinki.fi ja oulu.fi, jotka edelleenkin kuuluvat näille yliopistoille, eikä kaupungeille, joiden mukaan ne on nimetty. Siihen aikaan ei ollut nähtävissä, että kyseisillä kaupungeilla olisi ollut mitään käyttöä moisille turhakkeille. Näistä kysymyksistä toivottavasti käydään vielä perusteellinen keskustelu ennen kuin uusien ylätason verkkotunnusten rekisteröinti alkaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti