maanantai 30. marraskuuta 2009

Avoimen lähdekoodin road show Helsingissä

Tänään oli Kuntatalolla COSSin, Tietotekniikan liiton ja Kuntaliiton yhteisen avoimen lähdekoodin road shown kolmas tilaisuus. Kahteen ensimmäiseen tilaisuuteen Turussa ja Tampereella en päässyt mukaan, koska olin IGF 2009:ssä niiden aikana. Täällä Helsingissä toimin puheenjohtajana ja pidin esityksen julkisen hallinnon näkökulmasta. Muita puhujia olivat Elias Aarnio COSSista, Mikael Böök Katto-Menystä, Petri Mertanen Naviatech Solutionista ja Pirjo Hannikainen Proactumista.

Koko iltapäivän kestäneessä tilaisuudessa käsiteltiin avoimen lähdekoodin hyödyntämistä sekä julkishallinnon että liiketoiminnan näkökulmasta. Elias Aarnio avasi tilaisuuden hyvällä johdannolla avoimeen lähdekoodiin ja sen erityispiirteisiin. Oma esitykseni keskittyi avoimuuden hyötyihin julkisella sektorilla, mitä hyötyjä sillä saavutetaan ja mitä avoimuutta edistäviä linjauksia on tehty ja millaisia hankkeita käynnissä. Mikael Böök lähestyi asiaa kirjastojen näkökulmasta ja esitti näkemyksenään, että Internet oikeastaan on yksi suuri kirjasto ja kirjastojen tulisi myös hallinnoida sitä, eikä hallitusten tai ICANNin.

Petri Mertasen esityksen aiheena oli, miten lisenssipohjainen ohjelmistotalo on muuttunut avoimia järjestelmiä hyödyntäväksi palveluyritykseksi. Aloite muutokseen oli tullut isolta asiakkaalta, joka oli kylmästi ilmoittanut, ettei maksa lisenssimaksuja. Tämä oli johtanut liiketoimintamallin uudelleenarviointiin ja toimintatavan muutokseen.

Pirjo Hannikaisen esitys painottui avoimen lähdekoodin uskottavuusongelmaan, eli miten tehdä vakavasti otettavaa liiketoimintaa alueella, jota moni edelleen pitää nörttien puuhasteluna.

Päivän viimeisenä esityksenä oli Eliaksen toinen presis, joka keskittyi avoimen lähdekoodin yrityskäytön mahdollisuuksiin ja haasteisiin. Esityksessä oli mm. lista erilaisista verkkopalveluista, jotka tarjoavat avoimen lähdekoodin ohjelmia tai tietoa niistä sekä lyhyt esittely muutamista yrityskäyttöön soveltuvista avoimen lähdekoodin desktop-ohjelmista.

Esitysten kalvot tulevat jakeluun Tietotekniikan liiton verkkosivuille. Tilaisuus taltioitiin myös videolle ja laitetaan jakeluun verkkoon.

Road shown seuraavat tilaisuudet Oulussa 2.12. ja Rovaniemellä 4.12.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti